Kompetencetjek

Kompetencetjek er et samtaleværktøj, der afklarer og finder kompetencer og genopdager realkompetencer hos mennesker i organisationer. Lederen får et skarpere blik på medarbejdernes ressourcer og på effektive læringsløsninger. Den enkelte får sat ord på sine kompetencer og potentialer og motiveres til læring og jobudvikling. Værktøjet er ideelt til kompetenceløft, outplacement og til mennesker i forandring. 

 

Hvordan gør vi?

Vi anvender et velunderbygget samtaleværktøj, som er kvalitetssikret i Københavns Kommune og i Grønland. Værktøjet har fire funktioner:

  1. Afdækning af organisationens udfordringer 
  2. Kompetenceafklarende samtaler     
  3. Handlingsrapporter med kompetenceprofiler og læringsønsker
  4. Hjælp til effektive læringsløsninger med refusion og vikardækning.

 

Lederen af en større københavnsk kulturinstitution fortæller om kompetencetjek:

"Først havde vi et møde med Susan Eklund, hvor vi fortalte lidt om vores planer med organisationen. Vi satsede på, at specialarbejderne blev bedre til digitale løsninger, engelsk og kundeservice. Derefter fik medarbejderne hver en time med Susan, hvor de sammen kiggede nærmere på deres kompetencer. De fik sat ord på deres færdigheder, og det de brændte for og lagde vægt på og deres ønsker til at lære nyt. Susan lavede en rapport over samtalerne, som også indeholdt forslag til mulige uddannelser. Vi fik ny god viden om medarbejderne, som faktisk følte sig hørt og set, og det var ærlig talt en stor lettelse for os at være fri for selv at skulle surfe rundt i uddannelsesjunglen". 

 

Hvad er værdien af kompetencetjek?

  • Ledelsen får et skarpere blik på og ny viden om organisationens kompetenceprofiler samt hjælp til effektive læringsløsninger i og uden for organisationen.
  • Medarbejderen får sat ord på sine kompetencer samt en styrket fornemmelse af sig selv, der motiverer til læring og jobudvikling.

 

Hvornår er der behov for kompetencetjek?

  • Når nye opgaver kræver motivation og kompetenceløft
  • Når udviklingssamtalen skal forbedres 
  • Når afskedigelser skal tackles på den bedst mulige måde.

 

Hvad betyder kompetence/realkompetence?

Kompetence er personens evne til at bruge sine kvalifikationer fra uddannelse (viden, færdigheder, holdninger) i praksis. Realkompetence er de samlede kvalifikationer - uanset hvor og hvordan de er erhvervet - som personen anvender i praksis.

Kompetencetjek retter sig mod ledere, medarbejdere, 50+, praktikanter, studerende og frivillige.


Samtaleværktøjet er inspireret af nu afdøde Karen Faurfelt, medstifter af Selskabet for Voksenvejledning.